Hoogbegaafden onderwijs in Haren

Voor wie is de Plusklas?

De bovenschoolse Plusklas is voor hoogbegaafde kinderen uit groep 3 t/m 8. Het kind komt hiervoor in aanmerking als het niet genoeg wordt uitgedaagd in de normale lessen, de omgang met andere hoogbegaafde kinderen mist, geen motivatie heeft op school, of om een andere reden. Als jouw kind hoogbegaafd is, dan zal de leerkracht de mogelijkheden met je bespreken.

NoorderBasis Plusklas

Als het nodig is, kunnen hoogbegaafde kinderen onderwijs volgen in een van onze bovenschoolse Plusklassen. NoorderBasis heeft een bovenschoolse Plusklas in Drenthe, Friesland en Groningen, die elk één dag in de week samenkomt. Elke Plusklas, onder leiding van twee opgeleide en enthousiaste leerkrachten, bestaat uit zo’n 20 kinderen van 6-12 jaar afkomstig van verschillende scholen van NoorderBasis. De bovenschoolse Plusklassen zijn in de volgende schoolgebouwen gehuisvest:

  • Groningen: Rehoboth in Hoogkerk
  • Friesland: De Verbinding in Ureterp
  • Drenthe: De Driesprong in Assen

Het belang van de Plusklas

Hoogbegaafde kinderen denken en leren niet alleen sneller en gemakkelijker, maar ook anders. De lessen in de Plusklas zijn aangepast aan de leer- en persoonskenmerken van hoogbegaafde kinderen. Veel ouders merken dat hun kind hier tot bloei komt. Hoogbegaafde kinderen voelen zich namelijk vaak alleen, anders en onbegrepen. In de Plusklas kunnen zij met denkgelijken praten, leren en spelen. Dit is belangrijk voor hun ontwikkeling en zelfvertrouwen. Verder worden de leerlingen tijdens de lessen en één-op- één gecoacht op het doel waar zij voor willen gaan.

Hoe ziet dit er in de praktijk uit?

In de Plusklas krijgen kinderen extra uitdaging. Ze krijgen onder andere les in logisch nadenken, doorzetten als iets moeilijk is en goed samenwerken. Ze doen dingen die je op school normaal niet leert, zoals schaken, filosofie en projecten waarbij het creatieve, analytische en praktisch denken getraind wordt. Tijdens spel werken ze bewust aan hun executieve functies. Verder leren ze beter plannen, hun eigen leerproces te begrijpen en hun sterke en zwakke punten kennen. Bij de mindsetlessen is er aandacht voor het leren leren en is er een stuk psycho educatie wat het HB-zijn voor hen in zou kunnen houden, hoe zijn zij door hun Schepper geschapen? Bij het onderdeel ‘Bijbel en ik’ sluiten we graag aan bij het identiteitsthema van NoorderBasis, juist omdat geloven en HB soms een ingewikkelde combinatie kan zijn. Door al deze nieuwe dingen te proberen, kunnen ze groeien. Dit helpt ze om later met meer zelfvertrouwen nieuwe uitdagingen aan te gaan.

directeur afbeelding

Ad van Deursen

Directeur basisschool Het Mozaïek

Eerst even kennismaken?

We nodigen je graag uit bij ons op school voor een persoonlijke rondleiding!

Maak een afspraak

Blijf op de hoogte

Bekijk de laatste updates rechtstreeks van onze socialmediakanalen!